Ангели

1 982 переглядів

angalУсі релігії Ангели є вищими створіннями — посередниками між Богом і людьми. Ангели становлять істотний догмат Церкви, і от як вона їх визначає.

«Ми твердо віримо, — — що є тільки один щирий Бог, вічний і нескінченний, Який створив все, створив як духовних, так і тілесних істот: ангельських і земних; а потім створив, щось середнє між ними, природу людську, що складається з духа і плоті».

Наша душа по природі проста і нероздільна, але вона обмежена у своїх здатностях. Досконалість, про яке ми маємо поняття, приводить нас до думки, що можливі інші істоти, настільки ж прості, як і наша душа, але переважаючі її своїми якостями і перевагами. Наша душа велика і шляхетна, але вона пов’язана з матерією, має потребу в тендітних органах і обмежена у своїй діяльності і своїй могутності. Перш ніж Бог помістив на землю людей, щоб вони служили Йому, пізнали і любили Його. Не дивно, що Бог, від руки людини получающа данину вихваляння земного світу, з рук Ангела приймає фіміам і молитви людей. Якби Ангели не існували, то велика праця Творця не була б у вінчана.

Господь посилає Ангелів, щоб через їхнє посередництво повідомляти Свою волю і події; вони ж служать для передачі Його милості або Його справедливого суду; їхня присутність супроводжує народження, життя і страждання Рятівника; згадування про них домішується до всіх спогадів про великих людей і найважливіші події релігійної стародавності.

Є істотне розходження між Ангелами і людьми. Вони вчать нас, що перші — це чисті Парфуми, тоді як люди складаються із плоті і духу, тобто що природа Ангелів самостійна, без домішків і з’єднання з матерією. Душа ж людська духовна, але з’єднана з тілом і становить із ним одне ціле — у цьому її призначення. Поки триває з’єднання Душі і тіла, ці дві субстанції мають загальне життя і великий вплив один на одного. Думки доставляються їй почуттями, порівняннями із зовнішніми предметами і здебільшого в реальних образах.

Внаслідок цього вона не може сама себе спостерігати і не може собі представити Бога і Ангелів інакше, як під видимою або відчутною формою. Тому і Ангели, щоб з’явитися перед святими і пророками, приймали тілесний образ; однак це були тіла повітряні, які вони надавали руху, не з’єднуючись із ними, або символічні образи, що мали відношення до місії, що виконується ними.

Ми, люди, змушені бачити тільки частинами і певною мірою те, що поза нами, а істина вищого порядку є нам, загадка або як у дзеркалі, за словами св. Ап. Павла; Ангели ж без праці розрізняють те, що їм потрібно знати, і вступають у безпосередні відносини із предметами своєї думки. Пізнання Ангелів не є результатом індукції або міркування, але складаються в ясному і глибокому проникненні, що охоплює відразу види і пологи, причини і наслідки.»

Розходження часу, простору, множинність предметів — ніщо не може змішуватися в свідомості Ангелів. Але божественна сутність, нескінченна, незрозуміла; вона має таємниці і глибини, у які Ангели не можуть проникнути. Особливі приречення Провидіння для них також приховані; але таємниця їм відкривається, коли у відомих обставинах їм поручається передати одкровення людям.

Спілкування Бога з Ангелами і Ангелів між собою відбуваються не так, як між людьми, тобто за допомогою звуків або інших видимих знаків. Чисті розуми не мають потреби ні в очах, ні у вухах, щоб бачити або чути, вони не мають також голосу, щоб виражати свою думку — цей звичайний посередник наших відносин Ангелам не потрібний; але вони виражають свої почуття своїм особливим, чисто духовним способом. Їм варто тільки захотіти, щоб бути понятими.

Один Бог знає число Ангелів; але воно не нескінченні і не могло б бути таким. По сказаннях вчителів Церкви, воно дуже велике і навіть воістину чудово. Якщо число жителів міста відповідає його величині, то потрібно укласти — тому що земля є тільки атом у порівнянні з неосяжним простором всесвіту — що число мешканців небес і повітря набагато більше числа людей.

Тому що велич і блиск царів виражається кількістю їх підданих і слуг, те що ж може нам дати більше поняття про велич Пануючих Царів, як не ця невимірна кількість Ангелів, що населяють небеса і землю, моря і безодні, а також і достоїнство тих, які постійно перебувають розпростертими ниць перед Його престолом?

Батьки Церкви і богослови вчать, що Ангели розділяються на три ієрархії, або ангельських чини, а кожен чин — на три хори.

Вищі з ангельських чинів називаються відповідно до виконуючих обов’язків: Серафимами, тому що вони як би запалюються любов’ю перед особою Божим; інші — Херувимами, тому що вони відбивають світле сяйво божественної мудрості; треті — Престолами, тому що проголошують велич Божу і поширюють сяйво Його слави.

Ангели другої категорії носять назви тих справ, які їм доручені в загальному керуванні вселеною, це — Панування, що вказують Ангелам нижчих розрядів їхньої місії і доручення; Влади, які виконують чудеса, необхідні найважливішими інтересами Церкви і людського роду; Сили, своєю пильністю і міццю захищаючі закони, якими управляється світ фізичний і моральний.

Чини третього розряду розділяють між собою керування суспільствами і особами; це: Початку, яким доручені Царства, провінції і єпархії; Архангели. які приносять послання великої важливості; Ангели-Хоронителі, які супроводжують кожного з нас, щоб спостерігати за нашою безпекою і за нашою святістю.

Схожі записи

Не проходьте мимо, а поділіться публікацією в соц.мережах!!!

Будь ласка залишіть свій коментарій нам буде приємно почути вашу думку!

Увага: Комментарії модеруються. Відправляти знову не потрібно. Дякуємо за розуміння!!!