Мухаммед

1 243 переглядів

MuhammadРелігійний мислитель, пророк і засновник ісламу Мухаммед (застаріле — Магомет) народився 570-632 р. в Мецці (Аравія) у родині купця Абдаллаха зі знатного роду курейшитів. Мухаммед рано втратив батька, потім померла його мати; Мухаммед виховувався в дядька.

Мухаммед був допитливим і самостійно мислячим юнаком, наділеним поетичним дарунком.

У той час арабські племена не мали єдиної релігії, залишаючись роз’єднаними. Розмовляючи з послідовниками іудаїзму і християнства, Мухаммед сприйняв їхнього подання про єдиного Бога. Женившись на багатій удові, Мухаммед досяг матеріального благополуччя, але як і раніше головне для нього було духовне життя, прагнення осягти суть життя і Бога.

Один раз, коли вже сорокалітній Мухаммед молився і міркував у печері на горі Хире біля Мекки, на нього зійшло осяяння і він почув голос: «Проповідуй в ім’я Добродія твого». З тих пір Мухаммед став пророком. У нього з’явилися нечисленні послідовники. Вони стали записувати його одкровення, висловлені ритмічною прозою. Його вигнали з рідного міста — там поклонялися іншим богам.

В 622 році Мухаммед оселився в Медині зі своїми учнями. Він став учителем життя, громада його росла. Його висловлення зібрані в Корані — священній книзі мусульман. Саме навчання називається ісламом. У його основі: 1) єдинобожжя («Немає Бога, крім… Аллаха, і Мухаммед пророк Його»); 2) щоденна п’ятикратна молитва; 3) піст раз у році на місяць рамадан; 4) очисна милостиня; 5) паломництво в Мекку.

Після смерті пророка Мухаммеда його спадкоємець Абу Бекр проголосив: «Хто шанує Мухаммеда, повинен знати, що він помер, але той, хто шанує Бога Мухаммеда, повинен знати, що він живий і безсмертний». Відбулося обожнювання пророка. Главу держави назвали Халіфом (спадкоємцем). Абу Бекр наказав, щоб секретар Мухаммеда Сайд упорядкував всі наявні записи висловів пророків. Збирали Коран кілька людей; книга була схвалена халіфом Османом, а її фрагменти, що не ввійшли в канон, були спалені.

Мухаммед, крім релігійних наставлянь і правил, приводив відомості зі Старого Завіту, іноді посилався на Новий Завіт, а також стверджував правові норми. Усього в Корані 114 глав (сур), які починаються словами: «В ім’я Аллаха милостивого милосердного…» В Аллаха 99 імен (Милостивий, Милосердний, Що Прощає, Співчуваючий, Великодушний, Люблячий, Мудрий…). Він — єдиний Бог («Немає Бога, крім… Аллаха»). Крім нього існують ангели, а також джини, слуги шайтана (сатани).

Коран стверджує віру в приречення, у промисел Аллаха. Нічого не здійснює без його волі. Він спостерігає за всім що відбувається. Йому необхідно коритися (іслам означає «покору Аллахові»). Догмат віри — Шахада — говорить: «Клянуся, що немає Бога, крім Аллаха; клянуся, що Мухаммед пророк Аллаха»).

Дуже важливий обряд — спільна молитва. Індивідуальний порятунок — не для мусульманина. Пророк заповів: «Міцно тримайтеся всі разом на шляху Аллаха і не розділяйтеся… і так виникне громада, що завлікає до добродійства». Віруючі вимовляють рядки Корана і творять уклони слідом за імамом (священнослужителем) усі разом, як одне тіло, відчуваючи не тільки благоговіння і свою єдність.

Без сприятливої політичної, економічної, соціальної обстановки, що зложилася в Аравії, нова релігія не перемогла б і не поширилася б так швидко. Скажемо, іудаїзму і християнству для цього знадобилися сотні років. Істотно і те, що Мухаммед належав до знатного, хоча і збіднілого, роду хашим племені курейшитов. В основному вони були зайняті торгівлею і очолювали в Мецці — великому економічному, культурному центрі. Сюди стікалися араби, які поклонялися священному Чорному каменю Каабі. Уже по місцю народження і родовитості Мухаммед міг претендувати на авторитет.

У Медині в нього були родичі по материнській лінії, що дозволило йому облаштуватися в цьому місті. Але, безумовно, все це зіграло свою роль тільки завдяки неабияким особистим якостям.

У стрімкому поширенні ісламу зіграли свою роль обставини місця і часу.

ДО VII століття в роз’єднаних арабських племен зростала потреба в об’єднанні. Іранська і Візантійська імперії, що панувала над ними, слабшали через взаємну ворожнечу, і підлеглі їм племена одержали можливість стати самостійними.

Мекка з Каабой і сильне багате плем’я курейшитів минулого немов призначені для того, щоб стати центром кристалізації великого ісламського руху. Бог цього племені — «Алах», або «Аль-Алах», — поступово витісняв місцевих богів інших, менш впливових племен. Природно, що при об’єднанні арабів саме Аллах став єдиним Богом. Він зміцнював духовну, ідейну згуртованість прихильників ісламу.

Істотно і те, що араби VII століття знали (деякі сповідали) найбільш розвиненої релігії: зороастризм, індуїзм, іудаїзм, християнство. У навчанні Мухаммеда є запозичення з них, що збільшувало авторитет Корана. Адже люди могли переконатися, що нове вірування завершує попередні релігійні шукання, не пориває з ними.

Мухаммед не був філософом, ученим, книгарем. Його образний квітчастий поетичний стиль відповідав національним традиціям творців казок «Тисячі і однієї ночі». Навчання Мухаммеда було близько, зрозуміло, доступно і привабливо для широких мас. Воно мало політичні, соціальні, правові аспекти і цілком підходило на роль державної релігії. У моральному відношенні воно стояло значно вище древніх племінних культів.

І ще. Іслам надихав на смертний бій, зміцнюючи віру в перемогу. Клич-заклинання «Аллах акбар!» (Аллах великий!) переконував, що заступництво справжнього єдиного всемогутнього Бога неодмінно допоможе розтрощити ворога. Нерозумно, грішно і смішно боятися смерті: адже Аллах забезпечує душі загиблі за віру вічне блаженство в райському саду, у колі прекрасних гурій.

Багато чого в ісламі спрямовано на зміцнення єдності віруючих і вироблення почуття причетності до справ і думок Пророка. Іслам спростив подання про Бога. Зізнається лише один Аллах, що володіє всіма людськими достоїнствами в найвищому ступені (у відмінність, скажемо, від національного Бога Яхве або розумі важко масовою свідомістю триєдиного Бога християнства). Пророк Мухаммед позбавлений надлюдських якостей. До достоїнств ісламу можна віднести те, що пророками визнані Мойсей, і Христос, а Мухаммед уважається продовжувачем і завершувачем їхніх одкровень.

Схожі записи

Не проходьте мимо, а поділіться публікацією в соц.мережах!!!

Один отзыв

  1. Таня пишет:

    Дякую велике. Ви мене просто врятували=). Тепер зможу отримати «халявну»оцінку по історії=). Виставляйте і інші повідомлення наприклад про Ярослава Осмомисла, Данила Галицького та ін. Дякую ще раз!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!=)))))))))).

Будь ласка залишіть свій коментарій нам буде приємно почути вашу думку!

Увага: Комментарії модеруються. Відправляти знову не потрібно. Дякуємо за розуміння!!!