Найдавніші свідчення про Ісуса Христа і християн

1 442 переглядів

xructosПротягом багатьох років у нашій країні скривалися відомості античних авторів, що оповідають про Ісуса Христа. Якщо ж і робилися виноски на ці свідчення, то в такому перекрученому виді, що, мабуть, навіть сам античний історик не зміг би довідатися про свій добуток.

Також стверджувалося і те, що відомостей цих досить мало і що керуватися ними не можна. На перший погляд може дійсно зложитися враження, що відомостей про земне життя Ісуса Христа набагато менше, ніж, скажемо, про Його сучасників Августина, Тиберія, Ірода і ін. Але якщо вдуматися і подивитися в сутність проблеми, то виявиться зовсім інше.

По-перше, історики завжди описували, у першу чергу, діяння великих світу цього, а також війни, дипломатичні переговори і ін. Ісус Христос з людської точки зору був простим проповідником, учителем, діяльність якого на землі тривала всього три з половиною року і обмежувалася однієї Іудею.

У першому ж столітті по Р. Х. існувало величезне число шкіл і напрямків, а кількість проповідників різних навчань обчислювалося тисячами, і більшість їхніх імен не дійшли до нашого часу.

По-друге, велика кількість літописів, що містять свідчення про Ісуса Христа, також не збереглися, і ми знаємо про їх лише зі слів ранньохристиянських письменників. І, незважаючи на ці два пункти, які, здавалося, не повинні залишити надії на збереження свідчень про скромного іудейського Проповідника, про Ісуса Христа свідчать провідні і найвідоміші історики того часу. Сьогодні вже ніхто з навіть сугубо атеїстичних дослідників не ставить під сумнів історичної Особистості Ісуса Христа.

Траян. Антична мармурова статуя в Національному музеї в Неаполі.

Йосип Флавій Іудейські стародавності, книга 18, глава 3:3: Біля цього часу жив Ісус, людина мудра, якщо Його взагалі можна назвати людиною. Ісус робив дивні діяння і став наставником тих людей, які охоче сприймали істину. Христос залучив до себе багатьох іудеїв і еллінів. Те був Христос. На настійну вимогу впливових осіб Пілат присудив Його до хреста. Але ті, хто раніше любили Його, не припиняли любити Його і тепер. На третій день Він знову з’явився їм живим, щоб показати про Нього і про багатьох інших Понині ще існують християни, що йменують себе в такий спосіб по Його імені.

Ця звістка написана в 90-х рр. по Р. Х., тобто ще при житті апостола Іоанна.

Іншим автором, що згадує про Христа, є найбільший римський історик Корнелій Тацит. В Анналах (літописах); книга 15, параграф 44: Але от Нерон, щоб побороти слухи, шукав винуватих і видав до страти тих, кого юрба називала християнами. Христа, від імені якого відбувається ця назва, стратив при Тиберії прокуратор Понтій Пілат; подавлене на час це злобливе марновірство стало знову прориватися назовні, і не тільки в Іудеї, звідки пішла ця пагуб, але і у Римі Їхнє вмертвіння супроводжувалося знущаннями, тому що їх облачали в шкіри диких звірів, щоб вони були роздерті на смерть собаками, розпинали на хрестах, або приречених на смерть у вогні підпалювали з настанням темряви заради нічного висвітлення. Для цього видовища Нерон надав свої сади.

Це свідчення було написано близько 115 року по Р. Х. Інший знаменитий римський історик Гай Светоний Транквілл у книзі Життя дванадцяти цезарів, у главі Клавдій 25:4 пише: Іудеїв, хвилював постійно Христос, він вигнав з Рима. Ця звістка написана на кілька років раніше свідчень Тацита.

До нашого часу дійшла переписка правителя Вифинии і Понта Плінія Молодшого з імператором Траяном. З листа Плинів до Траяну: Усяких тебе благ! У мене вже стало звичкою приносити для твого розгляду справи, у яких я не впевнений або сумніваюся. Тому що хто може краще тебе управляти моїми нерішучими судженнями або ж поповнити мою некомпетентність у пізнаннях?

До мого вступу в керування цією провінцією я ніколи не вів допити християн. Я в цьому некомпетентний і не можу вирішити, яка мета судового розслідування і покарання в цій справі. Тим часом, я надходив з такими, котрих приводили до мене, як християн, так: я запитував, чи дійсно вони християни. Якщо вони вперто наполягали на своєму, то я наказував їх знищити Інші ж спочатку повідомляли, що вони християни, а потім відрікалися від Нього. Про їхню колишню релігію вони говорили і повідомляли наступне: вони мали в певний день перед сходом сонця збиратися разом і спільно оспівувати гімни Христу, як Богові, давати перед Ним обітниці ніколи не робити зла, не займатися крадіжкою, злодійством або блудом, не порушувати даного слова, не втримувати даного їм у заставу. Після ж цього їхнім звичаєм було брати участь у необразливій трапезі, на якій всі вони находилися без якого-небудь порушення порядку. І цей останній звичай вони виконують, незважаючи на те, що по твоєму велінню обнародуваний мною указ, що забороняє всім громадам надходити так. Число обвинувачуваних таке велике, що справа заслуговує серйозного розгляду. Не тільки міста, але і малі села, і напівпустельні місця переповнені цими іновірцями.

З листа імператора Траяна до Плінія: Ти цілком правильно вів справи щодо християн, мій милий Плинній. Насправді немає ж всеосяжного правила, що підходило б у всіх випадках без винятку. Цих людей не треба розшукувати. Але якщо вони наведені до тебе, то віддавай їхньої смерті, однак з тим застереженням, щоб усякий, хто відречеться від Христа, і на доказ цього призве наших богів, яке б не було його минуле, заради його каяття повинен бути прощений.

Як бачимо, популярність християн була така велика, що ними цікавиться сам імператор Рима. Також видно і те, що навіть затяті язичники не ставили під сумнів існування Засновника християнства Ісуса Христа. Крім наведених звісток існує безліч інших, що оповідають про життя апостольської церкви. У них говориться, що основою її було Священне Писання, що існувало тільки два обряди: хрещення і вечеря Господня, що вдень спокою була субота, що і у спомині не було ніяких ікон і реліквій, молінь святим або діві Марії, що не було розходження між парафіянами, що обиралися, пресвітерами, діаконами і ін. Невідомі роки Ісуса Христа.

 

Схожі записи

Не проходьте мимо, а поділіться публікацією в соц.мережах!!!

Будь ласка залишіть свій коментарій нам буде приємно почути вашу думку!

Увага: Комментарії модеруються. Відправляти знову не потрібно. Дякуємо за розуміння!!!