Походження віри в демонів

1 287 переглядів

демони, пекло, сатана, бог, диявол

Згадування про демонів ми можемо виявити вже в старозавітних книгах (тобто до народження Ісуса Христа). Але, швидше за все, демони були пізнані ще раніше — першими розумними людьми в доісторичну епоху — першими шаманами, чаклунами, жерцями… А саме виникнення перших демонів зла, природно, пов’язане з появою того, кого ми зараз іменуємо «Князем Тьми» і іншими відомими іменами.

І от як прот. Серафім Слобідський (в «Законі Божому») викладає канонічний православний погляд на це питання: «Один, самий вищий і могутній ангел, по імені Зоряниця, загордився своєю могутністю і силою, не захотів любити Бога і виконувати волю Божу, а захотів сам стать, як Бог. Він почав обмовляти на Бога, усьому противитися і усе заперечувати, і став темним, злим духом — дияволом, сатаною. Слово “ диявол ” значить “наклепник”, а слово “ сатана ” значить “супротивник” Бога і усього доброго.

демони, пекло, сатана, бог, диявол

Цей злий дух спокусив і захопив за собою багато і інших ангелів, які також стали злими і називаються демони. Тоді виступив проти Сатани один з вищих ангелів Божих, архангел Михаїл, і сказав: “Хто дорівнює Богові? Ніхто, як Бог!” І відбулася на небі війна: Михаїл і ангели його воювали проти Сатани, а Сатана і демони воювали проти них. Але не могла зла сила встояти проти ангелів Божих, і впав Сатана, разом з демонами, як блискавка, униз — у пекло, у пекло. “ Пекло ”, або “пекло”, називається місце вдалині від Бога, де і перебувають тепер демони. Там вони мучаться у своїй злості, бачачи своє безсилля перед Богом. Всі вони, по своїй нерозкаяності, так затвердилися в злі, що вже не можуть бути добрими. Вони намагаються підступництвом і хитрістю спокусити кожну людину, вселяючи йому неправильні думки і злі бажання, щоб погубити. Так виникло зло. Злом називається все, що робиться проти Бога, усе, що порушує волю Божу».

Властиво, ми нагадали читачеві відому біблійну історію. Споконвічно існував (і існує) тільки кристально прозоре Світло Любові, тобто Бог. Який нічим необмежений і всюдисущий. З Нього, з первозданного, чистого, Світла виникли окремі розумні сутності або «локальності» — ангели, так сказати, «відблиск» Великого Світла; з’явилося «его», окремість, автономія, незалежність, індивідуальна воля. Однак не всяке «его», власним відбиттям енергетично заперечуючи чисте Світло Бога, буде заперечувати його своїми прагненнями і діяннями. У цей час у популярної езотеричної літературі, особливо в так називаній «східній» філософії і у відповідних духовних навчаннях, поняття про світове Зло і його сущого представника Дияволі всіляко применшується, або ж диявол і зовсім ототожнюється з Богом (Абсолютом).

Наприклад, стверджується, що Джерело один, Бог і диявол є суть одне, і нібито диявол є невід’ємна частина («аспект») самого Бога (це, напр., індійське божество Шива). А раз це так, то і розділяти Суще на дві частини — є примітивним пізнанням, варто приймати Бога в Його безумовній, тотальній цілісності і т.д. … В інших теоріях існування диявола зізнається, але в той же час представляється у вигідному (для диявола!) світлі. Стверджується, що між Богом і Сатаною укладений якийсь союз, є негласну угоду, у якому Бог зобов’язує диявола спокушати людей. У такий спосіб диявол виступає чи ледве не рівноправним партнером, союзником Бога, що в підсумку також веде до ототожнення диявола з Богом, що не вірно…

Справді, на тлі подібних «мудрих» концепцій християнське навчання (про Бога і диявола) виглядає дуже простим і «двоїстим», «розщепленим» — все поганому і негативне в цьому світі ми відносимо до поняття диявола, а все гарне — віддаємо Богові. Ми розділяємо. І розділяємо у своєму розумі. У результаті все це виявляється нашими власними суб’єктивними ілюзіями і проекціями, за яких глибина пізнання «справжнього» Бога як би відсутній… У дійсності ж, православна езотерика не така проста. І все стане на свої місця, коли ми знову повернемося до поняття «первинного» і «вторинного» духовного Світла.

Природа первинного Світла, тобто Світла Любові, НЕ ЗДАТНА до якого-небудь знищення, запереченню (чого-небудь), руйнуванню і ін. У цьому Світлі немає окремості, локальності, «Его». Все це виявляє собою вже «вторинний», «відбитий» Світло, космічне або планетарне Его. Его, що заперечує Світло Любові і протиставляє Себе Богові. І таке Его справедливо йменується дияволом. Із приводу ж того, що диявол «відбувся» з Бога, у християнському навчанні є дуже розумне пояснення: Бог не створював диявола, як диявола… Це порівняно з тим, як якби ви зробили на світло (народили і виховали) дочку або сина, те це ще зовсім не означало б, що вони обов’язково підуть проти вас і стануть вам непримиренними ворогами. Син або дочка можуть бути вам як вірними помічниками і друзями, любити вас, жити з вами в повній згоді, так і бути ненавидящими вас. Аналогічно і з походженням диявола, як сутності. Один з могутніх ангелів (Зоряниця) повстав проти самого Бога і, як стверджується в біблійних текстах, залучив на свою сторону до однієї третини ангелів — у результаті трапилася війна, і відбулося «відпадання» (поділ на добро і зло).

І якщо цю історію розглядати лише символічно, — однаково езотеричний зміст її не міняється… Таким чином, найперші демони (на чолі з дияволом) відмовилися від Світла Любові, стали протиборчими (Світла Бога) «тінями» і організували власне «тіньове» простір — їм стало нефізична, вогненна «внутрішність» нашої планети «Земля» і вся її надземна частина, поверхня… Прообрази демонів суть тіньова, низькочастотна, вогненна могутня енергія, холодний безособовий Розум Землі у своєму першопричиному вираженні і концентрації Зла — демони — ставляться до вищої ієрархічної влади. Вони у своєму «дробовому» розподілі і енергетичному втіленні дотепер такі; і із часів праісторії і по теперішній час вони існують у двох формах — у глобальному статичному локалі і у динамічному (індивідуальному) аспекті. Здатність їх до поглинання (убиранню, усмоктуванню, усмоктуванню) — нескінченна. Властиво, ці найбільші демони («дияволи») і існують лише завдяки світовій світлотіні — локальному світлу всіх живих істот на землі.

Схожі записи

Не проходьте мимо, а поділіться публікацією в соц.мережах!!!

Будь ласка залишіть свій коментарій нам буде приємно почути вашу думку!

Увага: Комментарії модеруються. Відправляти знову не потрібно. Дякуємо за розуміння!!!